Post Thumbnail

Hållbarhet i fokus på Lindholmshamnens infoträff

maj 24, 2018

På onsdagen hölls en informationsträff på Älvrummet för de som är intresserade av Lindholmshamnen. De två stora frågorna på agendan var hållbarhet och områdets utseende. Samtalet avslutades med en rundvandring i området och besök i två visningslägenheter.

Drygt 60 personer hade tagit sig till Älvrummet på Lindholmen för att delta i Lindholmshamnens infoträff. Moderator Amanda Termén inledde med att berätta om Göteborgs stads hållbara vision och slogan: Hållbar stad – öppen för världen, och hur den hänger ihop med Lindholmshamnens vision.

Samtliga aktörer har satsat på att göra det där lilla extra i sina hus, både för de boende men även levande kvarter med gatulokaler.
– I vår andra kvarter har vi planerat in ett orangeri i bottenplan där vi ger de boende möjligheten att vara med och utforma. Där kommer man kunna ha olika slags sammankomster, såsom barnkalas. Vi kallar det för föreningen gemensamma vardagsrum, sa Sofia Wramsby, projektledare på Peab.

Hur ska området då se ut? Den frågan fick Gustav Högsberg, projektledare på Älvstranden Utveckling, svara på.

– Vi har ett gestaltningsprogram med konsortiets ambitioner. Området sticker ut och vi har bland annat hus med lutande fasader, vilket har varit en utmaning för byggherrarna. Vi har även flera hus där man har en fasad som satts med shingelteknik. Där jobbar man med skivor som sätts omlott och skapar ett sorts fiskfjällsmönster.

Svanenmärkta hus

Hållbarhet har varit en viktig fråga för samtliga aktörer. På Riksbyggens kooperativa hyresrätter kommer man att ha en gemensam tvättstuga istället för en i varje lägenhet, då sparas cirka 200 tvättmaskiner. Skulle man ställa de på höjden skulle det bli ett torn högre än Turning Torso i Malmö! Skanskas fasad, som är satt med shingelteknik, är till 93 procent återvunnet aluminium. Och på HSB är samtliga hus svanenmärkta.
– Husen i Lindholmshamnen är först ut i hela Sverige att vara svanenmärkta, säger Monika Luzynska från HSB.

Från publiken kom det en del frågor. En av de handlade om vattennivåer. Hur säkrar man upp och förbereder området ifall vattennivån skulle höjas?

– Vi har på kvartersnivå vattensäkrat upp till en viss nivå och husen har vattensäkrad fasad. Det finns även en öppning för att bygga en barriär vid hamnbassängen upp till 3,5 meter. Men exakt hur det kommer att gå till är inte färdigt än, säge Gustav Högsberg, projektledare på Älvstranden Utveckling.

Samtalet avslutades med en rundvandring runt Lindholmshamnen i grupp där de olika aktörerna och projektledare berättade om olika delar av stadsdelen. Science Play, restaurangen vid vattnet, parkerna och den offentliga konsten var några av delarna som kom upp.

 

Bilder

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska