Post Thumbnail

Intervju med Pierre Strömbäck, projektledare Riksbyggen

March 16, 2017

Riksbyggen lanserar kooperativ hyresrätt som ska ge fler unga chans till förstahandskontrakt i kvarteret Lindholmshamnen. Vi tog en pratstund med Pierre Strömbäck som är projektledare från Riksbyggen, ny aktör i konsortiet.

Ni har precis köpt byggrätten till 250 nya lägenheter i ett av kvarteren i Lindholmshamnen. Berätta mer vad ni planerar att bygga.

– Med förvärvet av denna byggrätt vill Riksbyggen bidra till att bygga bostäder för unga vuxna som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Ett förstahandskontrakt till en hyresrätt är väldigt svårt att få tag på i Göteborg idag och alla har inte råd med de dyra bostadsrätterna som läggs ut till försäljning. Riksbyggens idé är att pröva en annan upplåtelseform som kallas kooperativ hyresrätt.

 

Kooperativ hyresrätt är ett relativt okänt begrepp, kan du förklara det lite mer?

– Det finns aktörer på marknaden som har jobbat med kooperativa hyresrätter väldigt länge. Riksbyggen är en av dem. Men när det gäller kooperativa hyresrätter för unga vuxna är vi faktiskt först i Sverige med att testa den här typen av boendekoncept. Kooperativ hyresrätt kan enklast beskrivas som ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Den som flyttar in får betala en insats precis som vid köp av en bostadsrätt, men insatsen är betydligt lägre. När insatsen är betald blir man medlem i en kooperativ hyresrättsförening. Fastigheten ägs av föreningen som i sin tur hyr ut bostäderna till sina medlemmar. En medlemsvald styrelse driver föreningen, precis som i en bostadsrättsförening. På så vis är den kooperativa hyresrättsformen mer demokratisk än en vanlig hyresrätt. Utöver insatsen betalar även den boende en månadshyra likt en vanlig hyresrätt.

 

Hur stora blir lägenheterna och vad kommer de att kosta ungefär?

– Lägenheterna kommer att variera i storlek. De kommer att bestå av 1–3 rum och kök och vara 25–65 kvadratmeter stora. Vad insatserna kommer att landa på är väldigt svårt att säga i dagsläget eftersom priserna är så beroende av ränteläget och marknadspriserna på byggkostnader. Vår kalkyl är dock att insatserna bör landa kring 200 000–300 000 kronor för en lägenhet på 35 kvm.

 

Är det bestämt hur lägenheterna kommer att se ut? 

– Planlösningarna är inte ritade ännu. Tillsammans med arkitekten studerar vi volymerna i byggrätten för att ta fram möjliga hustyper och lägenhetsfördelningar. Innan vi börjar rita på planlösningarna kommer vi att genomföra en mängd samtal och dialogworkshops med en referensgrupp som består av personer ur målgruppen. Med detta hoppas vi få mer kunskap om hur de unga vuxna önskar bo i framtiden, vilka behov de har och vilka kvalitéer som de föredrar i nära anslutning till bostaden.  Den första utav dessa fem dialogmöten kommer äga rum redan under början av april. Intresset för att delta har varit enormt stort och vi har valt ut 50 personer som kommer delta. Det kommer bli mycket intressant att höra och ta del av vad denna målgrupp gillar och inte gillar.

 

Kommer det bli annan verksamhet i husen också förutom bostäder?

– I köpet av fastigheten ingår ett parkeringsgarage och lokaler för kommersiellt bruk. För att skapa en boendemiljö som känns trivsam kommer vi arbeta för att verksamheterna i lokalerna ska bidra med service som kompletterar stadsdelen. Vi strävar helt enkelt efter att bygga levande bottenvåningar som tillför kvalitéer till området. Önskemål kring detta hoppas vi förstås även få fram under dialogarbetet.    

 

Vad tycker du är det bästa med läget här i Lindholmshamnen?

– Det bästa är det citynära läget vid vattnet och att det samtidigt är mitt i epicentret av utvecklingen mot framtidens Göteborg. Bara för att nämna några exempel så är det här förarlösa bilar utvecklas, den nya linbanan över älven kommer att landa i närheten och Karlatornet planeras att byggas strax intill. Sedan har ju platsen en väldigt spännande historia också.

 

Hur anmäler jag mitt intresse för bostad?

– Vad vi vet idag så kommer fördelningen av lägenheterna hanteras genom Boplats. Vanligtvis har vi en projekthemsida där kunderna kan anmäla sitt intresse av att köpa en bostadsrätt men eftersom detta är ett nytt bostadskoncept för oss på Riksbyggen så är inte alla detaljer på plats ännu. Vi kommer förstås att gå ut med mer information längre fram.

 

Göteborgs stad Älvstranden Riksbyggen HSB PEAB Skanska