Sophantering & hållbarhet

Det är lätt att hantera ditt avfall i Lindholmshamnen. Varje mjölkpaket, tidning och yoghurtförpackning som du lämnar till återvinnning sparar material och energi och minskar utsläppen av koldioxid.

• Alla kanske inte alltid kan sortera allt avfall. Börja med det viktigaste – farligt avfall – som måste lämnas in separat. Till exempel glödlampor, batterier, lim, färg, nagellack och sprayflaskor.

• Köp second hand, eller byt med en kompis.

• Värmeljusbehållare tar nästan ingen plats att samla, men sparar mycket energi när de återvinns.

• Packa mindre pappersförpackningar i större.

• Låt organiskt avfall rinna av ordentligt innan du lägger det i insamlingen.

Så sorterar du ditt avfall

En stor del av ditt avfall är återvinningsbart och kan användas i nya produkter. Återvinningsbart material kan du sortera i återvinningsrummet på Lindholmshamnen. I sopsugens sopnedkast slänger du matavfall, restavfall och tidningar/papper

Matavfall

Använd den avsedda papperspåsen.

Här slänger du exempelvis: Rester av fisk, skaldjur, kött, pasta, ris, frukt, grönsaker och bröd. Du kan även slänga kaffesump, kaffefilter, äggskal, tepåsar, hushållspapper, ofärgade och oblekta servetter och snittblommor. Släng inte: Tobak, snus, cigaretter, kattsand, jord, grillkol eller aska.

Restavfall

Använd en vanlig platspåse eller liknande

Exempel på restavfall: Bindor, blöjor, dammsugarpåsar, våtservetter, diskborstar, post-itlappar, kattsand, snus, cigaretter, tops och kladdiga förpackningar.

Tidningar

Exempel på tidningar: Reklamblad, papper, broschyrer, alla slags tidningar och trycksaker.Släng inte: Kassar i papper, inbundna böcker och kuvert.

Återvinning

Lämnas i återvinningsrummet på Lindholmshamnen 16.

Exempelvis:  Hårdplast-, kartong och metallförpackningar. Även färgat och ofärgat glas, lågenergi lampor, vanliga lampor, kladdiga förpackningar, förpackningar av mjukplast och papper och batterier kan sorteras här.

För grovavfall hänvisar vi till återvinningscentralerna. Närmaste återvinningscentral ligger på Bulyckevägen 10. Avfart från Torslandavägen, ca 1,5 km väster om korsningen vid Volvo Torslanda.

Lindholmen – ett grönt och vattennära område.

Lindholmshamnen har höga miljöambitioner och hållbarhet har genomsyrat arbetet med hela projektet. Bostadshusen i Lindholmshamnen är klassificerade enligt Svanen och/eller Miljöbyggnad, och aktörer har bland annat jobbat med återvunnet material. Oavsett vilket bolag som har byggt ditt boende i Lindholmshamnen, så kan du vara säker på att huset är klimatsmart konstruerat. Så lite energi som möjligt ska behöva användas till uppvärmning, och alla vitvaror som ingår i lägenheterna är inköpta med låg energiförbrukning i åtanke.

Var energismart

Det finns flera enkla saker du själv kan göra föra att leva mer energisnålt och spara på naturens resurser. Dessutom är det du själv som betalar för all el och varmvatten som förbrukas i lägenheten. Så om du sparar gynnar det både miljön och plånboken.

• Vädra kort, så att lägenhet och inredning inte hinner kylas ned.

• Släck efter dig och stäng exempelvis handdukstork som inte används.

• Låt inte laddare eller andra adapters sitta kvar i kontakten när de inte används.

• Använd smarta grenuttag så apparaterna inte står och drar el i stand-by-läge.

• Använd energieffektiv belysning. LED och lågenergilampor är betydligt mer energieffektiva och håller längre. Lågenergilampor är 80 procent mer effektiv än en vanlig glödlampa och LED-belysning håller 15–25 gånger fler timmar.

• Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går.

• Öppna inte ugnsluckan i onödan. Ugnstemperaturen sjunker med ungefär 25 grader varje gång.

• Tina mat i kylen innan du tillagar den. Kylen drar nytta av kylan.

• Tänk på att en vattenkokare drar mindre energi än en spisplatta.

Tänk på vad du äter

Lindholmshamnen lägger grunden. Sen är det upp till dig hur miljösmart du själv väljer att leva. Men det finns flera saker du kan göra för att minska din egen miljöpåverkan.

• Tänk på att de flesta livsmedel håller längre än bäst före-datum.

• Ät närproducerat. Ta reda på hur långt dina livsmedel färdas innan de når affären – ju längre resa, desto större klimatpåverkan.

• Var femte matkasse vi köper hem hamnar i soporna. Planera dina inköp.

• Dra ner på köttätandet. I Sverige äter vi idag 85 kg kött per person. Det är mycket och varken nyttigt för miljön eller hälsan.

• Ät mer ekologisk mat.

Göteborgs stad Älvstranden Riksbyggen HSB PEAB Skanska