Post Thumbnail

Aftonstjärnan – ett historiskt kulturhus på moderna Lindholmen

augusti 31, 2020

På Lindholmen känns framtiden närmare än någonsin. Men trots den futuristiska framtoningen har det knappast undgått någon att det klassiska varvsområdet också bär på en rik historia. Vill man kliva av framtidståget en stund gör sig ett stopp på kulturhuset Aftonstjärnan perfekt. Måndag 31 augusti öppnar de upp för filmvisning igen.

Idag finns otaliga mängder mötesrum på Lindholmen, men så var knappast fallet 1892. Föreningen Aftonstjärnan föddes när en skara unga varvsarbetare behövde någonstans att samlas och diskutera viktiga frågor. De hittade en vedbod i Bonnabacken men det dröjde inte länge innan föreningen växte ur den lilla lokalen. När de dessutom bildade ett teatersällskap lät huset byggas om för att få plats med en scen – var skulle de annars repetera och hålla sina teateruppsättningar?

Under tio års tid var huset fullt av möten, teater och evenemang, tills i juni 1902 då det drabbades av en brand. Trots den stora tragedin tog det inte lång tid innan de började bygga ett nytt föreningshus – gemenskapen och underhållningen var helt enkelt för viktig för att låta bli. Redan i mars 1903 stod det nya huset färdigt. Med nya moderniteter som elektricitet kunde de även börja arrangera filmvisningar.

Under efterkrigsåren såldes byggnaden och istället för teater, film och musik fylldes lokalerna istället med bland annat karamellfabrik, smörgåstillverkning och plåtslageri. Efter att ha stått fallfärdigt i några år inleddes en gedigen upprustning och under 90-talet hade Aftonstjärnan hittat tillbaka till sina rätta toner igen. 1994 återinvigdes biografen och huset blev kulturminnesmärkt av länsstyrelsen.

Idag är deras scen mest känd för Kent Anderssons skrattframkallande revyer och Carl-Einar Häckners förtrollande shower. Om det inte är teateruppsättning på scen går istället projektorn varm med såväl nya filmer som gamla klassiker, precis som för 100 år sedan. Kulturhuset har öppet några dagar i veckan och erbjuder bio, teater och evenemang för både stora och små – mitt på Lindholmen!

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska