Post Thumbnail

Åk linbana över Göteborg

april 4, 2018

Nu kan du testa att åka linbanan över älven som planeras att vara färdig 2021. 

Planerna på en linbana över älven är i full gång och blir allt mer konkreta. Hösten 2016 gav kommunfullmäktige i Göteborg klartecken för fortsatt planering av Göteborgs stadslinbana med siktet inställt på att öppna för trafik sommaren 2021. Idén om linbanan kom upp under en medborgardialog, när staden bjöd in medborgarna till att komma på idéer och förslag på hur Göteborgs 400-årsjubileum ska firas.

Under 2017 hölls en designtävling då flera arkitektkontor fick skicka in förslag på hur linbanan ska se ut. Till slut togs fyra förslag fram och vinnare blev bidraget New Beacons.

Linbanan är planerad att vara färdig tills 2021 och planeras att ha fyra olika hållplatser: Järntorget, Lindholmen, Västra Ramberget och Wieselgrensplatsen. Hur kommer det då att se ut när man åker mellan de olika hållplatserna? Jo, det kan du se i videon här nedan!

 

Om linbanan

Antal gondoler: 46 stycken

Hastighet: 20 km/h

Kapacitet: 2 000 resenärer per riktning och timme

Turtäthet: Gondolerna beräknas avgå med 45 sekunders mellanrum

Höjd: 50-100 meter upp i luften, med 40-115 meter höga torn

Längd: Cirka 3 000 meter

Investeringskostnad: Cirka 1,1 miljard kronor

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska