Post Thumbnail

Bada kallt i Jubileumsparken

april 13, 2018

Sedan några veckor tillbaka finns möjligheten för den modige att bada kallt i Jubileumsparken. I anslutning till den allmänna bastun finns nu en kallbadtunna!

Vattnet till bassängen kommer från en saltvattenskil som finns under det söta älvvattnet hela vägen in i Frihamnen. Därifrån pumpas vattnet in i bassängen och cirkulerar hela tiden.

– Det är många som vill kunna bada i centrala Göteborg och nu erbjuder vi möjligheten att kallbada i salt havsvatten i centrala stan, säger Jessica Segerlund, processansvarig på Älvstranden Utveckling, i ett pressmeddelande.

Utomhusbad i centrala Göteborg har varit möjligt sedan 2015, då den stora utomhusbassängen i Jubileumsparken invigdes. I hela hamnområdet är det annars badförbud då varken badvattenkvalitet eller säkerhet för badare kan garanteras. Den allmänna bastun och badet har blivit naturliga inslag i Göteborgsmiljön och är väldigt välbesökta.

Finns i anslutning till bastun

Kallbadtunnan är en meter djup, tre meter i diameter och rymmer sju kubikmeter havsvatten. Men hur är det då möjligt att få dit saltvatten? Jo, när Göta älv rinner ut i havet bildas det en så kallad estuarin cirkulation. Det innebär att det söta älvvattnet bilder ett ytvatten som rinner ut i havet, med en motriktad ström på djupet av saltare vatten som trycks in mot staden. Det salta vattnet är samma vatten som i havet och håller lika bra kvalitet som i Göteborgs skärgård. Detta salta inströmmande vatten, den så kallade saltkilen, når hela vägen upp förbi Lilla Bommen och in i Frihamnen.

Det är gratis att bada i tunnan och den är öppen samma tider som bastun. Här kan du kika på tider och boka plats.

Göteborgs stad Älvstranden Riksbyggen HSB PEAB Skanska