Post Thumbnail

Bada kallt i Jubileumsparken

april 13, 2018

Sedan några veckor tillbaka finns möjligheten för den modige att bada kallt i Jubileumsparken. I anslutning till den allmänna bastun finns nu en kallbadtunna!

Vattnet till bassängen kommer från en saltvattenskil som finns under det söta älvvattnet hela vägen in i Frihamnen. Därifrån pumpas vattnet in i bassängen och cirkulerar hela tiden.

– Det är många som vill kunna bada i centrala Göteborg och nu erbjuder vi möjligheten att kallbada i salt havsvatten i centrala stan, säger Jessica Segerlund, processansvarig på Älvstranden Utveckling, i ett pressmeddelande.

Utomhusbad i centrala Göteborg har varit möjligt sedan 2015, då den stora utomhusbassängen i Jubileumsparken invigdes. I hela hamnområdet är det annars badförbud då varken badvattenkvalitet eller säkerhet för badare kan garanteras. Den allmänna bastun och badet har blivit naturliga inslag i Göteborgsmiljön och är väldigt välbesökta.

Finns i anslutning till bastun

Kallbadtunnan är en meter djup, tre meter i diameter och rymmer sju kubikmeter havsvatten. Men hur är det då möjligt att få dit saltvatten? Jo, när Göta älv rinner ut i havet bildas det en så kallad estuarin cirkulation. Det innebär att det söta älvvattnet bilder ett ytvatten som rinner ut i havet, med en motriktad ström på djupet av saltare vatten som trycks in mot staden. Det salta vattnet är samma vatten som i havet och håller lika bra kvalitet som i Göteborgs skärgård. Detta salta inströmmande vatten, den så kallade saltkilen, når hela vägen upp förbi Lilla Bommen och in i Frihamnen.

Det är gratis att bada i tunnan och den är öppen samma tider som bastun. Här kan du kika på tider och boka plats.

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska