Post Thumbnail

Den perfekta koppen kaffe

september 30, 2019

Vi säger varmt välkomna till Gabriella Runesson, Christian Gullbrandsson och Markus Vestergaard – trion bakom Morgon Coffee Roasters, som har huserat i Götaverkets gamla lokaler under kran 42, sedan i våras. Ett kafferosteri som ägnar sig åt något så spännande som Specialty Coffee eller helt enkelt specialkaffe som det heter på svenska. Vilket definieras som en hård och noggrann sortering av kaffe.

– Kaffet är noga utvalt, spårbart och betygsätts på en skala mellan noll och hundra, där endast kaffe med över åttio poäng får räknas som specialkaffe. Kaffets poäng används sedan för att prissätta bönorna. Detta ger kaffeproducenter en mycket rimligare lön, där de får betalt för högre kvalitet, istället för att få sin produkt prissatt efter ett mycket lägre världsmarknadspris, berättar Markus.

Trettio års erfarenhet

Morgon Coffee Roasters grundades sommaren 2018 av de tre vännerna som tillsammans har nästan trettio års erfarenhet av att jobba med – och brinna för – kaffe. Inte minst med flera framgångar i såväl svenska som internationella kaffetävlingar, med bland annat en vinst i en internationell kafferostningstävling och en åttondeplats i VM för kaffeprovning.

– Som kafferosteri jagar vi förstås alltid den perfekta koppen kaffe. Och för oss är ett sätt att hitta den genom att arbeta långsiktigt med kaffeproducenter som vi känner och litar på. På så sätt kan vi tillsammans bli bättre år efter år, samtidigt som vi kan erbjuda en större ekonomisk hållbarhet för människorna vi arbetar med.

Öppet för alla

Ett fint och gott kaffe på flera plan, med andra ord. Och Morgon Coffee Roasters är mycket väl värt ett besök. Måndagar, tisdagar och onsdagar rostar de kaffe. Vill man titta förbi går det jättebra på torsdagar och fredagar, 9-15, då det bryggs och serveras kaffe som smakar extra bra för det givna tillfället. Dessutom säljer de då kaffe som blivit över från veckans produktion – svårslaget färskt alltså.

Den sista lördagen varje månad öppnar Morgon Coffee Roasters dörrarna 11-16, med samma upplägg som på torsdagar och fredagar. Men se till att då vara på plats klockan 14, när den publika kaffeprovningen av hela sortimentet körs, så du kan testa ordentligt innan du handlar.

Trivs med kajlivet

Det krävdes en hel del renovering och fix av lokalerna, men nu är verksamheten igång på riktigt. Att Morgon Coffee Roasters hamnade just på Lindholmen är något av en slump, som de är fantastiskt glada över. Centralt med bra anslutningar, vattenutsikt och en enorm kran var bara ett par av anledningarna till att de absolut inte kunde tacka nej.

– Efter att ha letat efter vår perfekta lokal i ett par månader, hade vi kontakt med nästan varannan mäklare och förvaltare i Göteborg. Ingen verkade ha en passande lokal för oss. Efter att ha varit på visning bland annat i ett övergivet escape room – komplett med gåtor och självlysande skelett målade på väggarna – och senare en Kennelklubbs gamla lager, träffade vi personal från Älvstranden Utveckling. De pekade mot Götaverkens gamla kranar och undrade om det hade varit något för oss …

Här kan du läsa mer om Morgon Coffee Roasters.

 

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska