Post Thumbnail

Dome of Visions till Lindholmen

maj 17, 2018

Har du gått förbi Lindholmen på sistone och sett en stor glaskupol mitt i området? Då har du sett Dome of Visions! Den kupolformade byggnaden ska bli en mötesplats för samtal mellan näringsliv, studenter, politik och samhället.

I ett samarbete mellan NCC, Chalmers, AB Volvo och Lindholmen Science Park byggs Dome of Vision på Lindholmen. Just nu pågår bygget för fullt vid Kuggen och i juni väntas invigningen att ske. Dome of Visions ska bli en arena för utställningar, seminarier och möten om hållbar samhällsutveckling och innovation. Där vill man skapa en mötesplats där människor från näringsliv, akademi, kultur och samhälle möts och diskuterar idéer för att skapa en hållbar framtid.

​– Den här vackra domen tror jag blir ett landmärke i Göteborg och en inspirerande mötesplats med tydligt fokus på hållbarhet. Vi ser fram emot en omfattande programverksamhet där idéer och människor möts i skärningspunkten mellan akademi, näringsliv och staden, säger Alf-Erik Almstedt, professor och strategisk projektledare från Chalmers sida.

Höjd på 10 meter

Domen har under två år stått vid Kungliga Tekniska Högskolan där över 100 000 personer har besökt den. Många och spridda ämnen har diskuterats, bland annat cykling, jämställdhet och stadsplanering. Byggnaden är sfärisk och gjord i trä och transparent glas med en diameter på över 20 meter och en höjd på cirka 10 meter.

Fasaden fungerar som ett skal för den inre byggnaden som är omgärdad av träd och stadsodlingar. Inspirationen till domen är den världsberömde arkitekten Buckminister Fuller. Han hade på 1960-talet planer på att bygga in centrala delar av Manhattan i New York under en geodetisk kupol. Arkitekten Kristoffer Tejlgaard inspirerades av Fuller och ritade Dome of Vision i Köpenhamn som uppfördes 2013, som domen på Lindholmen är en kopia av.

 

 

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska