Post Thumbnail

Grönsaksodling mitt på kajen

april 9, 2019

På Götaverkets pir, omgivet av varvets kvarlevor, kommer det i vår och sommar att växa kål, tomater och sallad. Vi tog ett snack med Jonas Lindh och William Bailey som driver Kajodlingen.

Hur fick ni idén till Kajodlingen?
– Båda hade hobbyodlat innan och ville ta det till nästa steg och bli bönder, samtidigt som båda hade funderingar kring städer och resursslöseri. Med Kajodlingen vill vi testa vad som krävs för att försörja sig som bonde mitt i en stad och så långt det går ta näring (bokashi, träck från slottskogen, träflis, komposterad grönmassa m.m) från stan till grödorna.

Man kan gå förbi och plocka grönsaker själv. Vad kommer ni att ha i början av sommaren?
– Vi har cirka 20 grödor över säsong från morot till basilika, och med cirka 10 olika grönsaker per vecka. I början av säsongen blir det mycket bladgrönt.

Foto: Kajodlingen

En nyhet för i år är grönsakskassen. Berätta mer om den! (Och levererar ni även hem till folk som bor på Lindholmen?)
– 
Vi kallar det ”Från jord till skrivbord” där vi levererar till kundernas arbetsplatser varje vecka.  Logistiken är en krävande post för oss och då vi levererar med cykel vill vi samla så många prenumeranter som möjligt under samma tak. Vi siktar på att bara ha kunder på Lindholmen och kring Stenpiren. Vi kör inte ut till hem än, men det är en modell som är värd att testas!

 Har ni några tips till hemmaodlaren?
– Ta hand om matsvinnet och gör bokashi av det och odla tätare än vad det står på fröpåsen.

Kajodlingen kör igång säsongen med självplock måndagen den 20:e maj kl 12.00, sväng förbi och köp närodlat och grönt!

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska