Post Thumbnail

Projekt med kooperativa hyresrätter i Lindholmshamnen finalist i tävlingen Guldhemmet

februari 5, 2024

Bostadsprojektet Futura Clara i Lindholmshamnen är en av finalisterna i Guldhemmet i kategorin ”Årets Nytänkare”. Projektet består av en kooperativ hyresrättsförening med 40 bostäder för unga vuxna.

Uppdatering 7 mars 2024: Futura Clara vann Guldhemmet 2023 kategori ”Årets nytänkare”.

Det är Riksbyggens som ligger bakom bostadsprojektet i Lindholmshamnen som vänder sig till unga vuxna under 35 år. Här kan man teckna sig för en kooperativ hyresrätt.

En chans för unga på bostadsmarknaden

Föreningen består av 32 traditionella bostäder om 25-35 kvm och åtta bostäder belägna i en kollektivlägenhet. Social hållbarhet står i fokus genom co-living och delning av innergård och gemensamma ytor med två traditionella bostadsrättsföreningar, vilket främjar intressanta möten över generationsgränser. De boende delar även på kök och vardagsrum men har egna rum och badrum.

Nu är projektet en av finalisterna i Hemnets tävling Guldhemmet i kategorin ”Årets Nytänkare”.

– Att knipa en finalplats som Årets Nytänkare i Guldhemmet är otroligt glädjande och ett kvitto på vikten av att underlätta för unga vuxna att komma ut på bostadsmarknaden, säger Dzejna Wallin, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

Inflyttning januari 2024

– Vi är väldigt glada över att Riksbyggen nu lanserar sitt koncept med kooperativa hyresrätter som ökar möjligheterna för unga vuxna att komma ut på bostadsmarknaden. Redan tidigt i planeringen av Lindholmshamnen sattes målet att olika målgrupper ska kunna bo och leva här, men att arbeta för målgruppsinriktad bostadsförsörjning är varken självklart eller enkelt, säger Åsa Svensson, projektledare för Älvstranden Utveckling AB.  

I Lindholmshamnen finns även HSB som erbjuder konceptet ”HSB Dela”, även det en viktig pusselbit för att möjliggöra för en större blandning av människor på Lindholmen. Modellen vänder sig till bosparare i åldern 18 till 29 år och innebär att man delar lägenhetsköpet med HSB.

Så funkar kooperativa hyresrätter

En kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan en bostadsrätt och en vanlig hyresrätt. Den boende betalar en upplåtelseinsats som är betydligt lägre än insatsen för en motsvarande bostadsrätt. Den kooperativa hyresrätten kan inte säljas, men den boende får tillbaka sin insats vid flytt. Den om tecknar sig för en kooperativ hyresrätt blir medlem i föreningen Futura Clara och får inflytande över sitt boende.

Läs mer om Futura Clara och Guldhemmet på Riksbyggen.se

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska