Post Thumbnail

Ny älvskyttel på gång

mars 23, 2018

Till hösten är det planerat för ännu ett transportmedel från och till Hisingen – nämligen en ny älvskyttel!

Till en början kommer den att gå mellan Stenpiren och Lindholmen, så som Älvfrida och Älveli gör idag. Men så småningom är det tänkt att den även ska åka till Frihamnen på Hisingen. Men exakt vart det färjeläget hamnar är än så länge inte planerat.

Den nya älvskyttel blir även delvis eldriven. I ett tidigt skede var det tänkt att skytteln skulle vara helt eldriven. Men det har nu visat sig att batteriet inte hinner laddas när färjan ligger vid kaj medan den går i trafik. En laddning räcker i fyra timmar, efter det körs skytteln på annat drivmedel tills batterierna är laddade igen. Batterierna laddas med vind- och vattenel. Enligt Västtrafik minskar den nya älvskytteln utsläppen av koldioxid, kväveoxid och partiklar med en tredjedel.

– Det här är ett sätt för oss att minska kollektivtrafikens miljöpåverkan samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö för våra kunder och besättningen ombord då driften är nästan ljudlös och bullerfri, säger Västtrafiks Christer Olsson i ett pressmeddelande.

Skytteln kommer att vara:

33 meter lång
9 meter bred
Plats för 298 passagerare och 80 cyklar
Likadana ändar så att den inte behöver vända för att lägga till

 

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska