Ny grön mötesplats möter vattnet i Lindholmshamnen
november 27, 2024
I dagarna togs byggstaketen ner runt det nya torget och bryggdäcket i Lindholmshamnen. En grön mötesplats i direkt anslutning till vattnet. Byggd genom att ny markyta har anlagts i älven.
I visionen för Älvstaden, som Lindholmshamnen är en del av, beskrivs att staden på kreativa sätt ska ta sig ut i vattnet, så att ”gränsen mellan vatten och land näst intill upplöses”. Ett exempel på hur det kan förverkligas hittar du i Lindholmshamnen. Där har ny markyta anlagts i hamnbassängen för att bygga torg och bryggdäck på.
– Det som tidigare var en smal passage är nu en mötesplats som omfamnar vattnet med grönskande torg och anslutande bryggdäck i terrasser, säger Desirée Bosch, projektledare vid exploateringsförvaltningen.
På torget och bryggdäcket finns olika typer av sittplatser: traditionella parkbänkar, solstolar, snurrfåtöljer och avsatser i bryggdäcket. Allt för att du ska kunna slå dig ner och njuta av solen eller kanske en medhavd lunch, med utsikt över hamnbassängen, båtlivet och Kent Karlssons transparenta, kyrkoliknande konstverk ”Tempel för tvivel och hopp”.
Klimatanpassning med gröna lösningar
Platsen är också anpassad för att möta klimatförändringarnas effekter. På torgytan har så kallade regnbäddar anlagts. Det är markbäddar med planteringar, filtreringsmaterial och dräneringsrör som tar hand om, filtrerar och leder bort regnvatten.
– Förutom regnbäddar har vi gjort ängsplanteringar. De hanterar också dagvatten men framför allt bidrar de till den biologiska mångfalden. Och de är inte de enda. I hela Lindholmshamnen har vi anlagt ett 20-tal regnbäddar och ängsplanteringar, förklarar Desirée Bosch.
Träden och grönskan har många funktioner
Träden och buskarna som planterats på torget har valts för att skapa variation i färg, form och struktur men också för att klara det utsatta läget. De bidrar med ekosystemtjänster som skugga, vindskydd och dagvattenhantering.
Några exempel är körsbärskornell som får skyar av gula små blommor på bar kvist, kopparlönn vars bark har en metallisk lyster, svarttall som har långa mörkgröna barr samt havtorn som får nyttiga och goda orangea bär på hösten.
Träden och buskarna som planterats på torget har valts för att skapa variation i färg, form och struktur men också för att klara det utsatta läget. De bidrar med ekosystemtjänster som skugga, vindskydd och dagvattenhantering.
Färdigställandet firas med evenemang våren 2025
Det som återstår att färdigställa är platsen med den gjutna plattan intill bryggdäcket, som fortsatt är inhägnad med byggstaket.
– Där kommer en byggnad för restaurang och kontor att uppföras, med planerad byggstart under nästa år. Det blir den sista delen i utbyggnaden av Lindholmshamnen – ”Lindholmens gröna lunga”. Det vill vi förstås fira genom att bjuda in alla som bor, verkar och vistas i området till ett evenemang framåt våren, säger Åsa Svensson, projektledare på Älvstranden Utveckling AB.
Övriga gröna klimatanpassade allmänna platser som byggts i Lindholmshamnen är Maskinparken – som förutom att vara en inbjudande grön oas – kan ta om hand stora mängder regnvatten vid skyfall. Ett lekfullt parkstråk med grönskande rum för lek, rekreation och dagvattenhantering. Och en biotoprefug – en grönskande oas mitt i Götaverksgatan som bidrar till biologisk mångfald samt en hållbar och attraktiv stadsmiljö.
Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.