Post Thumbnail

Parknyheter i Lindholmshamnen

maj 25, 2021

I Lindholmshamnen blir platserna för lek, aktivitet, en stunds vila och sociala sammanhang fler och fler! Lindholmen kommer få tillskott av flera parknyheter. I maj står parkstråket från Lindholmsallén till vattnet färdigt. En grå parkeringsplats kommer bli en grönskande oas framför Götaverkens gamla maskinhall och den tillfälliga Regnbågsparken kommer fylla nya funktioner.

Utvecklingen av Lindholmshamnen fortsätter – under maj månad blir parkstråket som löper från Lindholmsallén ner till vattnet, bredvid Radisson Blu Riverside, färdigställt – förutom belysningsstolpar och parasoller som kommer att monteras under juni. Parkstråket blir ett ställe där lek och teknik kombineras för att uppmuntra nyfikenheten hos såväl yngre som äldre besökare. Med andra ord – en utmärkt plats att välkomna den stundande sommaren på!

Det är ett nytänkande projekt som skapar förutsättningar för utomhusaktivitet mitt i Lindholmshamnens kärna. Den som vill ladda batterierna kan ta plats på en av parkens sittplatser och njuta av utsikten över älven.

Evelina, projektledare för Lindholmshamnen på Älvstranden Utveckling, ser fram emot öppningen och tror det kommer bli en given mötesplats för de som rör sig i området. Vi passade på att ställa henne några frågor.

Hur har framväxten och arbetet med parkstråket vid Lindholmshamnen gått till?
– Visionen kring parkstråket syftar till att platsen ska vara Lindholmens gröna lunga. Kombinationen mellan teknik och lek eftersträvar att avspegla den fantastiska teknikutveckling som ständigt pågår i området. I slutändan har arbetet växt fram utifrån viljan av att attrahera unga att lära sig mer om teknik och vetenskap.

Vad betyder parkstråket för Lindholmshamnen? 
– Parkstråket blir en jätteviktig plats i Lindholmshamnen. Området har tidigare haft ett knappt utbud av både grönområden och lekplatser vilket gör att parkstråket uppfyller ett viktigt behov för boende i närheten. 

Vilka förväntas besöka parkstråket vid Lindholmshamnen?
– Framförallt är tanken att boende i området ska utnyttja och uppskatta parken. Sedan är förhoppningen självklart också att platsen ska attrahera besökare som tillfälligt vistas i Lindholmen.

Vi längtar tills vi kan besöka parkstråket vid Lindholmshamnen!

Parkstråket med utsikt mot älven
Lek och teknik i kombination

Grå parkeringsyta blir blommande oas

Utöver parkstråket vid Lindholmshamnen är fler parknyheter på gång i området. Planeringen av Maskinparken framför Götaverkens gamla maskinhall vid Götaverksgatan/Anders Carlssons gata är i full gång. I framtiden förväntas blommande ängsblommor, lökväxter och olika trädsorter att skapa en färdigställd grön oas som ersätter den i nuläget gråa parkeringsytan.

Nuvarande parkeringsytan
Illustration Maskinparken: 02landskap

”I sänkan mitt i parken blir det växter som tål mycket vatten såväl som uttorkning, eftersom parken ska kunna ta om hand stora mängder regnvatten”
Penelope Nikolopoulos, Projektledare park- och naturförvaltningen

Maskinparken blir en plats för både lek och vila – parkens pergola, stora träd och mysiga belysning kommer ge känslan av olika sociala rum att umgås i. Förhoppningen är att parken ska vara levande såväl dag- som kvällstid och utnyttjas av personer i alla åldrar.

Illustration Maskinparken: 02landskap
Illustration Maskinparken: 02landskap

Regnbågsparken fyller nya funktioner

Regnbågsparken som skapades för att tillfälligt fylla behovet av lekytor och parker kommer nu istället agera plats för arbetsbodar inför arbetet med Lindholmshamnens sista kvarter. Bodarna står i nuläget på platsen där Maskinparken kommer att byggas. Delar av Regnbågsparken återanvänds i Jubileumsparken och på Playa Lindholmen.

Nuvarande Regnbågsparken

Vi ses, på avstånd, i Lindholmshamnen!

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska