Post Thumbnail

Så går det för den offentliga konsten

juni 11, 2019

Inom några år kommer gator och stråk i Lindholmshamnen att smyckas med offentlig konst. Oslo-baserade Vanna Bowles är konstnären – vi tog ett snack med henne!
Hej Vanna Bowles! Du är konstnär och skapar de skulpturer som är en del av den offentliga konsten på Lindholmshamnen. Hur går det?
– Arbetet går som planlagt. Jag har just format klart de två skulpturerna och kört dem till bronsgjuteri. En keramiker gör kakelplattor för mig, och de förväntas bli klara i sommar. Själva uppmurningen av verken på plats, sker antagligen om cirka ett år.
Kan du berätta mer om konceptet och de olika skulpturerna?
– Arbetet för Lindholmen heter ”Orädd Resa” och består av tre verk längs ett gångstråk. Jag ville göra något som väcker undran, som inbjuder till beröring och där människor kan känna igen sig, både fysiskt och mentalt. 
De tre verken är:
 

– Ett verk byggt upp av murad tegelsten, likt en bit av en vägg eller ett arkitektoniskt fragment. I muren är det en nisch där det står en bronsskulptur föreställande en byst av en barnkropp med ett sparvhuvud. Barn kan möta fågelbysten i sin egen kroppshöjd, och verket inbjuder till att tas på, klättras upp på och sittas på.

 
– En grönpatinerad bronskulptur i mänsklig storlek föreställande en gående person som det växer murgröna på. Skulpturen kan kanske kännas igen som en upplevelse av att vilja gömma sig, eller en önskan att bli ett med naturen. Den kan också ses på som oanade möjligheter och växt, att det bara gror ut av en.
 
– En tre meter hög valvport i tegelsten som är kaklad på insidan med keramiska plattor med teckningar på. Teckningarna i valvporten föreställer människor som får fjädrar, som gömmer sig bakom bladverk, som tecknar löv på varandra eller vars fingrar blir grenar. Om murbiten är riktad mot de minsta, så har jag tänkt på valvporten som ungdomens port. Viljan att transcendera, bli något annat eller någon annan, eller att drömma sig bort, hör i synnerhet ungdomen till. Porten i sig själv står ju också för en form av förvandling, passagen mellan en värld och en annan, eller från barndom till vuxenvärld.
Följ Vanna Bowles och arbetet med skulpturerna på hennes Instagram!

Visionen för Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är Lindholmens gröna lunga. Många människor har valt att flytta hit för att de uppskattar den internationella atmosfären och för att livet här är så bekvämt och enkelt. Hit söker sig de som arbetar för att få en stunds skön avkoppling i parken eller på bryggorna vid vattnet.

Göteborgs stad Älvstranden Utveckling AB Riksbyggen HSB PEAB Skanska