Post Thumbnail
October 22, 2020

Senaste nytt från Lindholmshamnen

Det växer så det knakar i Lindholmshamnen och det finns flera spännande nyheter att rapportera om – från nya ställen att umgås och jobba vid vattnet till inflyttningar. Vi har sammanfattat det senaste från varje byggherre och Älvstranden Utveckling.

Mycket händer på en och samma gång när Lindholmens nyaste stadsdel expanderar. Just nu byggs den nya lekparken Science play, planering av en ny restaurang och bryggdäck är i full gång samtidigt som det är inflyttning i Peabs andra kvarter.

– Vi har försökt att samordna de olika projekten för att inflyttningar och färdigställande av omkringliggande gator ska flyta på så smidigt som möjligt, säger Evelina Johansson, projektledare på Älvstranden Utveckling.

Bryggdäck och vattennära restaurang

De som bor och arbetar i Lindholmshamnen kommer inom några år kunna äta gott och hyra in sig i en kontorsdel med ett läge och utsikt i världsklass. Just nu färdigställs ritningar och handlingar för att kunna börja bygga det bryggdäck för restaurang och co-working space som planeras för inre delen av själva hamnen. Det är trafikkontoret som bygger bryggdäcket och Calere Fastighets AB som kommer att bygga restaurangen. Pålning för bryggdäck och restaurang planeras starta i juni 2021och allt ska stå färdigt 2023.

Evelina Johansson är positiv till den vattennära mötesplatsen och tror att den kommer bli populär hos både besökare och boende.

–    Jag tror att det kommer bli helt fantastiskt när det är färdigt! En plats där göteborgarna på riktigt kan möta vattnet, man kommer i princip kunna sitta på bryggdäcket och doppa tårna i vattnet.

Inflyttning i Peabs bostäder 

Och Lindholmen har fått fler invånare! I september gick flyttlasset till 129 nya lägenheter i Peabs nybyggda kvarter i Lindholmshamnen. Totalt byggs 650 lägenheter i området, som beräknas stå färdigt 2023.

– Nu är snart tre av fem kvarter inflyttade och det är fantastiskt att se hur Lindholmshamnen successivt livar upp Lindholmen till en levande och dynamisk stadsdel. Som samordnare av alla aktiviteter som pågår är det roligt att se hur stadsdelen successivt växer fram och bidrar till ett nytt stadsliv på Lindholmen! säger Evelina.

Selfiespots och cykellounge i HSBs fastigheter

Medan Peab är i full gång med inflyttning får vi längta till februari 2021 för HSBs bostäder i brf Blanka att bli klara. Fram tills dess händer det saker utanpå fastigheten.

I oktober påbörjades ett konstprojekt av konstnären Sinisha som ska måla så kallade “selfiespots” på utsidan av HSBs byggnad. Han kommer även göra ett konstverk inspirerat av cykelns historia i HSBs cykellounge. 

Medlemsaktiviteter hos Skanska

Redan 2018 stod Skanskas kvarter Dockan färdigt och förutom inflyttade bostäder tog även en förskola plats mitt i kvarteret. Det är den första förskolan på Lindholmen och än så länge den enda. Och i föreningen händer olika aktiviteter – medlemmarna har bland annat varit med och planterat tillsammans med personal från Skanska.

Riksbyggen ansöker om bygglov

Riksbyggen står i startgroparna för att lansera sitt projekt bredare och söker just nu bygglov för sina kvarter. De är i en upphandlingsprocess av entreprenör till produktionen av husen och Lindholmshamnen fortsätter att följa utvecklingen av Riksbyggens fastigheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook för att hålla dig uppdaterad om det senaste som byggs i Lindholmshamnen – och mycket mer!

Post Thumbnail
October 8, 2020

Framgångsreceptet Poh-Keh öppnar en ny restaurang – på Lindholmen!

Omåttligt populära Poh-Keh som serverar hawaiianska bowls går emot strömmen och öppnar ännu en restaurang mitt i pandemin. För medan flera restauranger bromsar så satsar den här Göteborgsbaserade kedjan – och blomstrar. 

Den första restaurangen öppnade 2018 på Teatergatan 24 och det är sedan dess gått över förväntan. Förutom på Lindholmen har de även en planerad öppning på Vallgatan och när de står klara kommer de ha totalt fem restauranger runt om i Göteborg. 

I höst står deras första restaurang på Hisingen klar och man kommer kunna smaka den populära poh-keh-bowlen i Lindholmsallén. Bowlen kommer med olika val av protein, tillbehör och det finns även andra smarriga rätter som bibimbap. Njut av en både god och hälsosam lunch när du är i krokarna.

Post Thumbnail
October 1, 2020

Konstprojekt med selfiespots på Lindholmen drar igång

I helgen påbörjas ett konstprojekt på HSBs fastigheter av konstnären Sinisha. Under kommande veckor kommer förbipasserande kunna njuta av konst, både i form av två väggmålningar på utsidan av fastigheten och en i HSBs cykellounge.

Konstnären Sinisha har bokstavligt talat satt sin prägel på byggnader i Göteborgsområdet i flera år.

– Jag har målat så länge jag kan minnas och gör allt från logotyper till inredningsdetaljer för restauranger och campingar. säger Sinisha. Han har arbetat i nästan 40 år som konstnär, ställt ut sina arbeten 43 gånger, äger två konstgallerier och jobbat som bildlärare i 28 år. Hans allra senaste projekt är målningar på HSBs fastigheter på Lindholmen.

Några av konstverken kommer vara så kallade “selfiespots” där förbipasserande kan bli ett med konstverket och ta en bild med motivet – antingen med vita änglavingar eller fjärilsvingar. Det andra är en målning över cykelns historia i HSBs cykellounge.

Inne i HSBs cykellounge kommer en 4 x 7 meter stor målning med en så kallad “höghjuling” finnas – en cykel med ett stor hjul fram och ett litet bak.

– Han som tillverkar dessa cyklar är en av få i världen som fortfarande gör höghjulingar. Konstverket kommer bli något helt unikt! säger konstnären Sinisha. 

Den Strömstadsbaserade konstnären kommer hålla till på Lindholmen de kommande månaderna medan han färdigställer konstverken, för att sedan allmänheten ska få njuta av dem och ta en selfie.

Post Thumbnail
September 1, 2020

Lindholmen har fått en egen strand

Äntligen är den här – Lindholmens efterlängtade playa står nu färdig precis vid älven. Det gamla varvsområdet har fått sällskap av den sandtäckta stranden där man kan koppla av i en av solstolarna under ett parasoll. Playa Lindholmen är en del av Älvstranden Utvecklings kontinuerliga arbete med att skapa trivsamma platser i Älvstadens olika delområden, i takt med att stadsutvecklingen pågår.

– Det här är ett gammalt varvsområde, och playan är ett försök att skapa liv och rörelse och locka folk till området, säger Torgny Tennby, teknisk förvaltare och den som ligger bakom idén och genomförandet av Playa Lindholmen. Den nya playan består av bänkar, solstolar, parasoller, sand och gröna inslag, allt med en utsikt över Lindholmens kranar och Göta älv. Den är öppen dygnet runt, året runt.

– Vi har tillgänglighetsanpassade bänkar så att alla ska kunna njuta av solen och vattnet. Tyvärr går det inte att bada i älven i dagsläget, men än så länge är det bara sensommar så vi hoppas att folk fortsätter att komma hit ett bra tag framöver, säger Torgny.

Du hittar Playa Lindholmen vid Anders Carlssons gata 30, bredvid kran 42 och det är enkelt att gå eller cykla hit. Närmaste busshållplats är Regnbågsgatan och kommer du med bil finns parkeringsplats vid Valdemar Noréns gata. Visst blir man sugen att njuta av sensommardagarna med tårna i sanden?

Post Thumbnail
August 31, 2020

Aftonstjärnan – ett historiskt kulturhus på moderna Lindholmen

På Lindholmen känns framtiden närmare än någonsin. Men trots den futuristiska framtoningen har det knappast undgått någon att det klassiska varvsområdet också bär på en rik historia. Vill man kliva av framtidståget en stund gör sig ett stopp på kulturhuset Aftonstjärnan perfekt. Måndag 31 augusti öppnar de upp för filmvisning igen.

Idag finns otaliga mängder mötesrum på Lindholmen, men så var knappast fallet 1892. Föreningen Aftonstjärnan föddes när en skara unga varvsarbetare behövde någonstans att samlas och diskutera viktiga frågor. De hittade en vedbod i Bonnabacken men det dröjde inte länge innan föreningen växte ur den lilla lokalen. När de dessutom bildade ett teatersällskap lät huset byggas om för att få plats med en scen – var skulle de annars repetera och hålla sina teateruppsättningar?

Under tio års tid var huset fullt av möten, teater och evenemang, tills i juni 1902 då det drabbades av en brand. Trots den stora tragedin tog det inte lång tid innan de började bygga ett nytt föreningshus – gemenskapen och underhållningen var helt enkelt för viktig för att låta bli. Redan i mars 1903 stod det nya huset färdigt. Med nya moderniteter som elektricitet kunde de även börja arrangera filmvisningar.

Under efterkrigsåren såldes byggnaden och istället för teater, film och musik fylldes lokalerna istället med bland annat karamellfabrik, smörgåstillverkning och plåtslageri. Efter att ha stått fallfärdigt i några år inleddes en gedigen upprustning och under 90-talet hade Aftonstjärnan hittat tillbaka till sina rätta toner igen. 1994 återinvigdes biografen och huset blev kulturminnesmärkt av länsstyrelsen.

Idag är deras scen mest känd för Kent Anderssons skrattframkallande revyer och Carl-Einar Häckners förtrollande shower. Om det inte är teateruppsättning på scen går istället projektorn varm med såväl nya filmer som gamla klassiker, precis som för 100 år sedan. Kulturhuset har öppet några dagar i veckan och erbjuder bio, teater och evenemang för både stora och små – mitt på Lindholmen!

Post Thumbnail
August 24, 2020

Plåtgården – senaste tillskottet i Lindholmens miniparker

En gammal plåtgård från varvstiden som tidigare varit helt stängd och otillgänglig för allmänheten är nu öppen och upprustad redo att besökas. Förutom att denna numera grönskande miniparken intill Lundbystrandhallen erbjuder bland annat pingisbord och perfekta picknickmöjligheter, bidrar aktivitetsytan också till biologisk mångfald.

Plåtgården har både flera insektshotell och ett apiarium, det vill säga en bikupa där vem som helst som vill och vågar får lyfta på locket och kika på de arbetade bina. Parkens bikupa och insektshotell är en del av flera hållbarhetsinitiativ på Lindholmen och är ett sätt att sprida information kring vikten av biologisk mångfald i stadsrummet.

– Det är viktigt för oss att även områdena utomhus och runt våra fastigheter är tilltalande för alla besökare. Vi vill ständigt utveckla stadsrummet till det bättre och i detta arbete försöker vi alltid ha biologisk mångfald och hållbarhet i åtanke, säger Torgny Tennby, teknisk förvaltare på Älvstranden Utveckling som både är fastighetsägare och driver nordens största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden.

Lindholmen är ett av Älvstadens sju delområden och har en unik varvshistorisk miljö. Många av de gamla varvsfastigheterna ägs av det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling och har renoverats sparsamt för att bevara historiken och känslan i området.

Post Thumbnail
August 13, 2020

Lindholmen får tillskott av nytt tekniskt gymnasium

Lindholmen är redan ett mecka för teknik, innovation och utbildning med institutioner som Chalmers, Yrgo och flera gymnasieskolor. Den 18 augusti är det upprop på en helt ny och väldigt efterlängtad skola – Lindholmens tekniska gymnasium.

Även om gymnasiets öppning sker under annorlunda omständigheter så är det det 314 förväntansfulla elever som kommer börja sin tekniska inriktning. Trycket för att söka en teknisk inriktning kan ha ökat på grund av corona, men man såg ett stort intresse redan i december 2019, då högstadieeleverna startade sin ansökan.

Verksamhetschef Cristine Lysell säger att eleverna kan förvänta sig moderna och sociala lokaler, för att både studera och att umgås.
– Det finns ett café inne i skolan, all teknik är ny och hela huset är hållbart byggt med hållbar teknik.

Med över 1000 sökande och 162 i reservkö var det populäraste programmet Teknikprogrammet, som också är det största, följt av el- och energiprogrammet. 

Precis som andra utbildningsinstitutioner så planerar skolan sin utbildning för en så trygg och corona-anpassad undervisning som möjligt.
– Vi kommer att följa de riktlinjer och beslut som gäller för alla gymnasieskolor inom utbildningsförvaltningen. Vi håller just på att utforma detaljerna och besked kommer att ges eleverna och finnas på vår hemsida. säger Cristine.

Gymnasiet är i gott sällskap av ett rikt studentliv i området och Cristine förutspår att Lindholmens tekniska gymnasium kommer göra Lindholmen ännu mer populärt.
– Vi tror att det kommer öka attraktionskraften ytterligare och även bidra till en tryggare miljö på området då det både finns rastaktiviteter utanför skolan och utomordentliga rastmiljöer inne i skolan.

Post Thumbnail
July 3, 2020

En matresa runt Lindholmen

Vi är nog rungande överens om att en av de bästa sakerna med att resa är all god mat man får upptäcka och njuta av. Men man behöver inte färdas långt för att smaka på världens alla kök. Runt Lindholmen hittar du allt från orientaliska smaksensationer till det bästa från det Peru. Häng med på en matresa nära dig!

Dirty Dough
Den här italienska pärlan har inte bara napolitanska pizzor av högsta klass, men också en svårslagen utsikt över vattnet. Här är känslan av en uteservering på en italiensk bistro längs amalfikusten inte långt borta. Luta dig tillbaka i en varm bris, med en napolitana och apérol spritz – sommarkvällen är säkrad!

FOTO: Lindholmshamnen
FOTO: hisingenftw.se

Taste of Peru
Det sydamerikanska landet är som bekant känt för sin traditionella festmåltid ceviche – som ofta består av syrad fisk eller grönsaker – och massa annat gott. I Kvilles saluhall hittar du denna lilla bit av Peru och det är nog få rätter som passar så bra på sommaren som den här lätta och fräscha rätten. Varför inte ta den med ut på saluhallens solsäkra takterass?

Salko
Ett fantastiskt resmål som må vara något underskattat är Bosnien – och likväl restaurangen Salko, som förtjänar sin stund i strålkastarljuset. Men en rätt som många nog har gottat sig av på sommarens festivaler är den bosniska nationalrätten cevap, vilket är Salkos specialité. Detta är den perfekta streetfood-maten som trots sin enkelhet håller hög kvalitet – och ack så god!

FOTO: Privat Adam Wladis
Restaurang Sultan FOTO: Privat Adam Wladis

Orientaliska guldkorn
De som är Hzisingen-bor har turen att vara nära många av Göteborgs bästa ställen för orientalisk mat. Här är det bara att välja och vraka! På Wieselgrensplatsen hittar du den turkiska grillen Divan som har lockat de som bor i området i flera år. Jenin Grill är en annan godbit som blivit lite av en mytomspunnen grill för de som söker genuin, orientalisk mat med de bästa landet har att erbjuda i form av röror, kolgrillat kött och saftigt bröd. Sultan är en annan orientalisk pärla som är kända för sin utsökta meze. Det här är den perfekta måltiden att dela med hela familjen.

Oishii
En av Göteborgs bäst bevarade hemligheter? Sushi som förflyttar dig till Japan vid första makirullen hittar du lite undangömt på Lindholmen. Välgjord, smakrik och prisvärd sushi med trevlig service. I den här lilla mysiga restaurangen kan du njuta av din lunch i godan ro – eller ta med dig hem.

FOTO: Oishii

Post Thumbnail
July 3, 2020

Historien i studentbostädernas väggar

De numera studentbostäderna på Lindholmen har mer historia i byggnaden än vad man ser vid första anblick. Under 50- och 60-talet var området där fastigheten står världens fjärde största varv. På bilden ovan ser du Götaverkens port och huset Smedjan vid tid för hemgång. 

När Göteborg i slutet av 1960-talet drabbades av en akut finansiell kris påverkades de två storvarven Götaverken och Kockums som resulterade i att Götaverken avnoterades på Stockholms fondbörs. Detta ledde till statlig inblandningen i varvsindustrins ägarstruktur för att räddas från konkurs men tyvärr skulle det visa sig inte räcka för varvens överlevnad.

Efter varvskrisen bildades 1985 ett fastighetsbolag som tog över anläggningarna och byggde om dem. 1996 köpte Göteborgs Stad upp fastighetsbolaget och bildade det bolag som idag är Älvstranden Utveckling AB som arbetar med utvecklingen av Lindholmshamnen.

Smedjan har sedan varvskrisen levt vidare som kontorsfastighet och såldes 2017 till Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS). 2018 omvandlade SGS den från kontor till studentbostäder och idag ryms hela 86 studentlägenheter. Studenterna har nu bott här 1,5 år och har perfekt promenadavstånd till bland annat Chalmers och Yrgo. Härifrån skapas ny historia – det blir spännande att få se vad som hänt om ytterligare 60 år!

Post Thumbnail
June 30, 2020

Ny restaurang och co-working space – på vattnet!

De som bor och arbetar i Lindholmshamnen kommer inom några år kunna äta gott och hyra in sig i en kontorsdel med ett läge och utsikt i världsklass. Byggstart av trädäcket beräknas ske i april 2021 och byggnaden med restaurang och kontorsyta ska stå färdigt inom 24 månader efter att trädäcket är färdigställt.

Det är Calere Fastighets AB som har köpt tomten av Älvstranden Utveckling eftersom förslaget de lämnade in gick i linje med hur Göteborgs Stad vill att Lindholmshamnen ska utvecklas.

– Vi vill ha bredd, mångfald och nytänkande i arbetet med Älvstaden och då är det extra roligt att en mindre aktör som Calere Fastighets AB kan vara med i utvecklingen av Göteborg, säger Lena Andersson, VD Älvstranden Utveckling.

Byggstart beräknas ske i april 2021 och ska stå färdig inom 24 månader efter att trädäcket är färdigställt. Bygget är efterlängtat av både de som bor och arbetar i området.

– Det är ett toppenläge i det som i dag är öppet vatten och vi tror det kommer bli en samlingsplats för göteborgarna som bidrar till att skapa liv och rörelse dygnet runt, året runt. Genom trädäcket och restaurangen kommer vi att kunna möta vattnet på ett fantastiskt sätt, helt enligt Vision Älvstaden säger Sebastian Vithal, affärsutvecklare på Älvstranden Utveckling.

På bild från vänster: Sebastian Vithal, Älvstranden Utveckling, Eric Cardell och Victor Ericson, Calere Fastighets AB.

Göteborgs stad Älvstranden Riksbyggen HSB PEAB Skanska